A DigiTerra Explorer 5 testközelből

2009.02.25. 21:24 erdokerulo

DigiTerra Explorer 5 szoftver használata területmérésre - Személyes megjegyzések Csernyánszky Péter (Honlap: www.gpsdebrecen.hu) térinformatikustól:

Térinformatikusként 5 éve használom és forgalmazom ezt a területmérő programot. Azóta beigazolódott, jó választás volt. Ma is úgy vélem, hogy ez a legmegbízhatóbb, legkomolyabb tudású területmérő és digitális térképező szoftver. Magyar termék, folyamatosan fejlesztik, alakítják az igényekhez, már Angliában és Kanadában is használják.
Fentieken kívül kiemelek néhány fontos szempontot, ami miatt ennek a programnak a használatát javaslom.
Ez az egyetlen rendszer -tudtommal-, ami nemcsak kezeli az EOV koordinátájú pontokat, hanem a földhivatali kataszteri térképek terepi megjelenítésére is alkalmas. Erre főleg ott van szükség, ahol nem tudjuk elkülöníteni a területhatárokat. (pl. legelők esetében)
Megj.: Mindig hangsúlyozom, hogy –főképp a Mio P360-as készülékkel- nem határviták eldöntésére, hanem pontos terület-meghatározásra használjuk, mivel a vízszintes pontosság tapasztalataim szerint 2-3 méter közötti. Ez azért megfelelő területmérésre, mivel adott helyen és időben ugyanannyi a tévedés, igy a terület a térképen „elcsúsztatva” jelenik meg, de a terület nagyságában csak 1-3 % eltérés lesz.
Ha nagyobb pontosságra lenne igény, akkor a Hemisphere GPS-vevőt ajánlom terepálló kéziszámítógéppel. Ez a rendszer 1 méteren belüli pontosságot biztosít, mely tovább növelhető több mérés átlagolásával.
Visszatérve a szoftver előnyeire, fontosnak tartom, hogy a mérés után azonnal leolvasható az adatok pontossága (küszöb és EU-hibahatár kijelzése).
Információt kapok a látható műholdak számáról, helyzetéről, az EGNOS korrekció használatáról. Meghatározhatom a még elfogadható küszöbértékeket, ezek túllépésére hangjelzés figyelmeztet.
A mérés paraméterein túl (terület, kerület, mérés időpontja), magáról a tábláról is tetszőleges adatokat rögzíthetek (pl. blokkszám, parcella sorszáma, tulajdonos adatai stb.). Ezen adatmezők előre, vagy akár a helyszínen, mérés előtt is megadhatóak. Az ily módon definiált űrlap a mérés végén megjelenik, kitölthető, de asztali számítógépen is rögzíthető, módosítható. (Pl. a Hortobágyon a túzokvédelmi projektben más adattáblát használnak.)
Ha már a módosításnál tartunk: a számítógépen megjeleníthető nemcsak a felmért terület, hanem annak minden egyes pontja, és ezek a képernyőn is módosíthatóak. Erre akkor lehet szükség, ha a terepen valamilyen akadályt,( pl. vízállásos területet) ki kell kerülnöm. Ilyen –szerintem igen hasznos-, funkcióval más szoftverek nem rendelkeznek. (Természetesen az így módosított tábla területét a program azonnal átszámítja).
A mérés elvégezhető oly módon is (ha pl. nem tudok a tábla szélén haladni), hogy a GPS tőlem jobbra vagy balra egy megadott távolságra mérjen.
Végül még egy fontos szempont: a szoftver nagyon sok adatformátumot képes kezelni, kompatibilis a MEPAR rendszerrel, a térképek megjelenítése hihetetlenül gyors és az új verzióval már a légifotókat is megjelenítheti, koordináta-rendszerbe illesztheti.
A licenc-kezelés korábbi nehézkessége a memóriakártya használatával megszűnt, továbbá újabb előnyként lehetővé vált a program több számítógépen való alkalmazása - felár nélkül.
Hátrányként az tudom említeni, hogy a program használatához számítógép-kezelési alapismeret, valamint 2-3 órás oktatás szükséges.


Címkék: gps területmérés területmérés gps szoftver digiterra explorer

A bejegyzés trackback címe:

https://gps-teruletmeres.blog.hu/api/trackback/id/tr63966242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csera 2009.04.02. 13:43:27

Szia Erdokerulo !

Csak két apróság, nem kötekedni akarok,
mivel hasznosnak és igényesnek tartom ezt a blogot:

y-nal írom a nevem, szemben a focikapus Norberttel.

Örömmel vettem volna, ha az idézett írásom alatt-vagy
fölött a honlapom neve (WWW.GPSDEBRECEN.HU) szerepelne.
Amikor idéztem egy cikket pl. a Haszon Agrár magazin
"Megtérül-e a gps használata a mezőgazdaságban ?" én
így jártam el.

Üdvözlettel: Csera

erdokerulo 2009.04.02. 15:51:33

Kedves Csera,
Javítottam: az észrevételek jogosak!
Köszönöm.

süti beállítások módosítása