GPS vevők ismertetése

2009.02.25. 17:12 erdokerulo

Mi alapján válasszunk GPS vevőt?


Az alábbi kérdések mentén iduljunk el:
- Mekkora területünk van, és mire használjuk?

A.) 50-100 hektár, és még néha bérmunkákat végzünk a traktorral.
Ebben az esetben a lenti első kategóriát a GPS-es PDA-t javaslom, ez térül meg a leghamarabb. Amennyiben a terepi hazsnálat intenzitása megkívánja terepálló kivitelben.

B.) 300 hektár körül, saját táblatérképek, elektronikus kérelembeadás az MVH-nak.
Megfelelő lehet a terepálló PDA - navigációs vevővel. Kicsit drágább a térinformatikai GPS-el szerelt eszköz, de intenzív használat során megtérül a különbözet.

C.) 500 hektár felett és/vagy bérmunkában GPS területmérés vállalása.
Elsősorban és kizárólag a terepálló térinformatikai vevővel felszerelt GPS területmérő jöhet szóba, esetlegesen a GNSSNet feldolgozással javított mérés. Ez utóbbi az a terület, aminek a piaca a világban is növekszik, ugyanis a magasabb értékű hozzáadott és szakszerű tudás miatt jól eladható a szolgáltatás.

- Mennyi pénzünk van rá?
Félmillió vagy százezres nagyságrend?
Ilynekor egyszerű a válasz: Első esteben a pontosabb, jobb eszközök közül választhatunk, második esetben az olcsóbbakból. Amennyiben százezer forint alatti a keret, mindenképpen érdemes tanácsot kérni, akár itt az oldalon is hozzászólásban. 

A GPS vevők gyors áttekintése

GPS vevőkészülékek csoporjai

Navigációs GPS vevők

A pontosságuk jellemzően alacsonyabb, max. 2-5 méteres a pontmérési pontosságuk, SIRF III.-as vevővel szereltek, áruk átlagosan 100 ezer forint, azonban kiviteltől és terepállóságtól függően 50 és 200 ezer forint között kaphatók. Az újabb PDA-k beépítve tartalmazzák a navigációs GPS vevőt.
A PDA-k, más néven tenyérszámítógépek Windowst futtanak, és lehet rájuk programokat tölteni. Tartalmazhatnak a területmérő GPS-en kívül kamarát, telefont, Bluetooth-t, WiFi-t... Bővitőhelyük az SD kártyát képes befogadni.
A GPS-es PDA kombináció a legszélesebben használható, olcsó rendszer, aminek a mezőgazdasági GPS területmérésben is számos lehetőség van alkalmazni.

Térinformatikai GPS vevők

Pontosságuk 1 méter alatti, illetve javítható a GPS korrekciók alkalmazásával, áruk - a PDA-val szerelt egységeknél: fél milló forint feletti, itt az operácis rendszer általában Windows CE. (Van olyan kiépítés, amikor a térinformatikai GPS és a terepálló PDA külön egységként csatlakozik, de az egybe szerelt modellek könnyebben kezelhetőek.)
Ezeket a térinformatikai GPS vevőket a 300-500 hektár feletti gazdálkodó cégeknek, illetve felméréssel is foglalkozó szakembereknek ajánlom, a GPS területmérésben ez a professzionális szint.

Ha terepállóság szerint kategórizáljuk:

Nem terepálló: az akkumlátora egy-másfél óráig bírja a GPS mérést, terepre nem ajánlott, ellentétben a terepálló GPS vevőkkel: esős, havas időben tovább bírja mint mi, az akkumlátora cserélhető vagy olyan erős, hogy nyolc-tíz órás műszakot teljesít csere és töltés nélkül.

GPS vevők részletes áttekintésében ezt a cikket kibővíte olvashatja:

>>> Hogyan válasszak GPS vevőt?


Címkék: gps vevő

A bejegyzés trackback címe:

https://gps-teruletmeres.blog.hu/api/trackback/id/tr30965649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása