GPS vevők

2009.02.25. 17:13 erdokerulo

A GPS területmérés "kellékeit" három, plusz egy rétegre oszthatjuk:

  • GPS vevőkészülék
  • GPS mérést feldolgozó szoftver
  • Digitális GPS térképek
  • plusz egy (a legfontosabb): a felhasználó, aki ezekkel dolgozik

A GPS vevők felosztása

Alapvetően 3 csoportba oszthatjuk a terepi számítógéppel szerelt GPS vevőket, ami a pontosságukat és az árukat illeti:

Navigációs GPS vevők

Pontosság: Jellemzően alacsonyabb, 2-5 méteres a pontmérési pontosságuk.
Ár: átlagosan 100 ezer forint, kiviteltől, márkától és terepállóságtól függően 50 és 200 ezer forint között mozog, gyakran tartalmaznak kamerát, internetezési lehetőséget, telefont is.
Kiépítésre jellemző volt régen a PDA + külső GPS megoldás, de ezeknek a piaca szűkül, ugyanis az újabb PDA-k beépítve tartalmazzák a GPS vevőt.
Két altípusuk van:

- GPS Navigációs rendszerek zárt operációs rendszerrel,
pl. a Garmin készülékek Ezek a rendszerek nem alkalmasak külső program futtatására, csak a gyártó által telepített programokkal műküdnek, saját térkép nehézkesen használható. Elsősorban kirándulásra valók, területmérésre nem javasoltak.

- Navigációs rendszerek Windows operációs rendszerrel

Ebbe a csoportba tartoznak a PDA és PNA rendszerek.
- A PDA-k, más néven tenyérszámítógépek Windowst futtanak, és lehet rájuk programokat tölteni. Alapkiépításben tartalmazhatnak a területmérő GPS-en kívül kamarát, telefont, Bluetooth-t, WiFi-t... Bővitőhelyük az SD kártyát képes befogadni.
A GPS-es PDA kombináció a legszélesebben használható rendszer, aminek a GPS területmérésben is számos lehetősége van.
- A PNA olyan, olcsó zárt rendszer, amiben a Windows-t a gyártó korlátozza és kizárólag autonavigációs GPS-t tartalmaz. A PNA területmérésre nem alkalmas!
 

Térinformatikai GPS vevők

Pontosság: méter alatti, illetve javítható a GPS korrekciók alkalmazásával
Ár - PDA-val szerelt egységeknél: fél milló forint felett
PDA operácis rendszer: általában Windows CE, vayg Windows Mobile
Itt is van olyan kiépítés, amikor a térinformatikai GPS és a terepálló PDA külön egységként csatlakozik, de az egybe szerelt modellek könnyebben kezelhetőek.
A térinformatikai vevőket a 3-500 hektár feletti gazdálkodó cégeknek, és felméréssel foglalkozó szakembereknek ajánlom, a GPS területmérésben ez a professzionális GPS mérési szint.
 

Geodéziai GPS vevők

Pontosság: centiméteres vagy alatti, általában GPS korrekciók alkalmazása mellet speciális eljárásokkal is javítják a mérést
Ár: három-öt milló forint és felette
Földmérésben használt, speciális eszközökről van szó, ezért a GPS területmérés oldal jelenleg nem foglalkozik a geodéziai GPS vevőkkel.
 

A másik felosztás szerint a terepi használhatóság a csoportosítás alapja:

  • Nem terepálló: esőben nem dolgozhatunk vele, ha leesik, tönkremegy, az akkumlátora egy-másfél óráig bírja a GPS mérést, ezek az olcsóbb navigációs készülékek.
    Átmenetként kapható úgynevezett Outer tok, ez azonban nehézkesen használható, és kb. harmincezer forintos ára is igen magas. Nem ajánlom a tok megvételét!
  • Terepálló: esős, havas időben tovább bírja mint mi, az akkumlátora cserélhető vagy olyan erős, hogy nyolc-tíz órás műszakot teljesít csere és töltés nélkül. Jelentősen drágábban kaphatók.

Mi alapján válasszunk GPS vevőt?


Az alábbi kérdések mentén iduljunk el:
- Mekkora területünk van, és mire használjuk?

A.) 50-100 hektár, és még néha bérmunkákat végzünk a traktorral.

Ebben az esetben az első kategóriát a GPS-es PDA-t javaslom, ez térül meg a leghamarabb. Amennyiben a terepi használat intenzitása megkívánja, terepálló kivitelben érdemes vásárolni.

B.) 300 hektár körül, saját táblatérképek, elektronikus kérelembeadás az MVH-nak.

Megfelelő lehet a terepálló PDA - navigációs vevővel. Kicsit drágább ennél a térinformatikai GPS-el szerelt eszköz, de intenzív használat során, illetve hosszab távon megtérül a különbözet.

C.) 500 hektár felett, saját térképrendszer, több jármű, és/vagy bérmunkában GPS területmérés vállalása.

Elsősorban a terepálló, térinformatikai vevővel felszerelt GPS jöhet szóba, esetlegesen a GNSSNet feldolgozással javított, cm pontos mérés. Ez utóbbi - a nagy pontosságú GPS mérés - az a terület, aminek a piaca az egész világon is növekszik, ugyanis a magasabb értékű hozzáadott és szakszerű tudás miatt jól eladható a szolgáltatás.

- Mennyi pénzünk van rá?
Félmillió vagy százezres nagyságrend?
Ilynekor egyszerű a válasz: Első esteben a pontosabb, akár cm pontos GPS vevők, jobb eszközök közül választhatunk, második esetben az olcsóbbakból. Amennyiben szézezer forint alatti a keret, mindenképpen érdemes tanácsot kérni, akár itt az oldalon is hozzászólásban, hogy a szoftverrel együtt egyáltalán érdemes-e belevágni.

Következzenek a GPS területmérés szoftverei!


Címkék: gps készülékválasztás agrár gps gps vevő

A bejegyzés trackback címe:

https://gps-teruletmeres.blog.hu/api/trackback/id/tr25965653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása