Tények és tévhitek a GPS vétel díja körül

2009.02.25. 16:08 erdokerulo

A GPS jel mindenkinek ingyenesen vehető!

- olyan, mint pl.: a rádióadás. A korrekció (ami valójában pontosabb információt jelent) lehet fizetős, - egyszerűsítve olyan, mintha lenne egy másik rádióadó, amiért fizetni kell. A fitetős korrekció vétele elsősorban hardverfüggő, azaz attól függ, hogy a GPS vevő képes-e venni a korrekciós jelet ("a másik csatornát"), hogy milyen készüléket vásárol az ember.
A készülékek közül az 1-2 százezer forintos, ún. navigációs GPS vevők nem képesek venni a fizetős korrekciókat, ezért ezek esetében nincs értelme díjmentes GPS jelről beszélni - hiszen a GPS díja mindegyik esetben ingyenes. A korrekciókért - ha szükség van rá - fizetni lehet.

A korrekciós jelek vétele lehet

  1. Méter feletti pontosság: Nincs korrekció: - ebben az esetben a nyers GPS jeleket vesszük, korrkeció nélkül, a GPS használat ingyenes,
  2. Méter alatti pontosság: Ingyenes korrekció: ebben az esetben a GPS vevő díjmentes korrekciós jelet vesz az ún. EGNOS műholdról, amivel korlátozottan, de javítja a pontosságot. (Megfelelő vevővel elérhető a méter alatti pontosság!) Ezért sem kell fizetni!
  3. Centiméteres pontosság: Díjköteles korrekció: Ebben az esetben, a korrekciós jel vételére szabadalmaztatott, ún. térinformatikai GPS vevők, melyek

valós időben, azaz a terepen

vagy utófeldolgozással irodából (interneten keresztül)
veszik a korrekciós adatot, ami a műholdak pontos pályadataival képes megjavítani a GPS mérést.

A precízebb GPS területmérésekhez minden gazdának az ingyenes EGNOS korrekciót javasoljuk, olyan GPS vevővel, ami ezt tudja kezelni, de a termelő is ki tudja a GPS rendszert használni - azaz az ár/érték aránya megfelelő a számára! Ez a felmért gazdálkodási területtől függ elsősorban, bővebben a GPS vevő választása c. bejegyzésben olvashatunk erről.

A területalapú támogatás  igényléshez (azaz a MEPAR, AKG elektronikus kérelem-beadáshoz) felhasználható pontos területi adatok GPS-el szerezhetők be a legolcsóbban és így kamatoztathatók a gazdálkodó számára. Természetesen számos egyéb felhasználási lehetőség is rejlik egy ilyen GPS területmérő rendszerben, amit kár lenne kihasználatlanul hagyni, lásd a GPS a mezőgazdaságban c.  írást.

Tények és tévhitek a GPS díjakról

 - Területmérőt csak olyant veszek, ahol ingyenes a műholdhasználat!

Igen, ebben teljesen igaza van! Azonban ez a kijelentés olyan, mintha rádiókészüléket venne ez alapján az ember - minden esetben ingyenes a GPS műhold használata!

- Az autómban lévő navigációt is egyszer megvettem, és mindig az úton vagyok, sosem 3-5 méterrel mellette, akkor minek ennél jobb GPS.

Igen, az autónavigációs szoftver úgy működik, hogy "ráteszi" az embert a legközelebbi útra - azonban a földeken, a szántásban  a táblák között nincsenek fix utak, ezért  fontos a pontosság. (Javaslom megfigyelni: az IGO navigácis szoftver esetében általában az út mellett  látszik egy kis halványszürke pont - ez jelzi a valódi GPS poziciót.)

- A mezőgazdaságben a fizetős korrekcióra van szükség minden esetben. 

Nem mondanám, ugyanis pl.: a területmérést egy jóval olcsóbb navigációs vevővel is el lehet hibahatáron belül végezni. Valójában csak speciális esetben van erre szükség, pl.: preciziós mezőgazdaság. Ebben az esetben valamilyen korrekció alkalmazása indokolt, pl. a cm-es pontossághoz a GPS mérésben: a GNSSNet hálózat.

 


Címkék: gps gps területmérés gps korrekció agrár gps tények és tévhitek

A bejegyzés trackback címe:

https://gps-teruletmeres.blog.hu/api/trackback/id/tr44965497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása