Ki mérhet AKG GPS mérést?

2009.10.08. 02:57 erdokerulo

BÁRKI mérhet GPS eszközzel

 

AKG-s területeket,

 

nincs erre vonatkozó korlát!

 

Azaz nincs korlátozva csak földmérőkre, vagy csak Kamarai Tagokra a GPS mérés lehetősége!


Címkék: agrár gps akg területazonosítás

AKG GPS jelzőoszlop lopásbiztosítása

2009.09.16. 19:33 erdokerulo

Hogyan védjük meg az AKG támogatási kérelemben beadott, rendeletben előírt - a terület egy pontját jelző GPS karót a lopástól?

AKG GPS karó - amit látunk:

AKG GPS jelzőkaró rögzítéséhez felhasznált anyagok és eszközök:

 • Szög és kalapács
 • egy lécdarab (5 évig ne korhadjon el)

Már csak egy gödör kell:

És kész is - EZT EMBER NEM HÚZZA KI!

 

... Bővebben az AKG GPS méréséről >>>


Címkék: tippek gps területmérés agrár gps akg területazonosítás akg gps jelzőkaró lopásbiztosítása védelem a tolvajok ellen

GPS területfelmérés - AKG program

2009.08.27. 21:40 erdokerulo

A jó AKG GPS felmérés ismérvei:

- Gyors, de tervezett mérés

- Gyakorlott szakember végezte

- Ismertek a mérés körülményei

- Térinformatikai vevővel készült, az alábbiak betartásával:

 
 • Legalább 6 műhold a mérés során
 • Egy pontban használt átlagolás: minimum 30 pont
 • Maximum PDOP=3 a mérés során
 • Nem navigációs, hanem térinformatikai vevővel készült, pl. TopCon GMS2
 • Használnak DGPS korrekciót

 

GPS mérés: AKG célprogram, EOV koordináta


Az AKG (Agrár Környezet-Gazdálkodási) célprogramban csak a mérésre 2 Euró/ha-os támogatást kapnak a programban részt vevő gazdálkodók.
Ez 1000 ha, vagy az fölötti gazdálkodási terület esetében már indokolja a saját nagy pontosságú GPS vevő beszerzését!

 

>>> AKG területmérési oktatóanyagunk

 

Pl.: 2000 ha = 4000 Euró, ami ma több, mint egymillió Ft. És van egy komplex térinformatikánk ingyen. (Ha felméretjük GPS-es szakemberrel - aki elviszi a támogatást munkadíjként - akkor is legalább ennyi, azonban csak jegyzőkönyveink vannak.)


A legjobb ár-érték arányú eszköz jelenleg a TopCon GMS2 (Pro), Glonass és Navstar műhold támogatással, Explorer szoftverrel: 1 millió forintért. A szoftver a komplett, beadandó jegyzőkönyv nyomtatására automatikusan képes!
Az AKG-ban résztvevő gazdálkodóknak ezt ajánlom, a 3 méter alatti EOV jó ráhagyással biztosított!

 


 


GPS koordináták megjelenítése

2009.03.05. 13:46 erdokerulo

GPS mérés és koordináták
 

A GPS műholdak nyers adatokat adnak, amit az ember nem képes érzékleni, mint ahogy a rádió adást sem hallgathatjuk meg készülék nélkül. A nyers frekvencia-adatokat GPS szabványokkak lehet értelmezni, ilyen pl.: az NMEA vagy a SIRF szabvány. Ezeket a szabványokat a GPS vevőkbe építik be a gyártók. (A GPS vevő felel meg a rádiókészüléknek a példában.) Ezek az adatok már értelmezhetőek, ugyanis számokból meg betűkből állnak, azonban ennek a az elolvasásával sem megyünk sokra.

Hogyan lesz a GPS mérés során a számunkra értelmetlen adatból koordináta?

Ehhez kell egy szoftver, ami feldolgozza a GPS jeleket. Alapértelmezetten a GPS jelekből egy földközéppontú világkoordinátarendszerben adott pozíció érhető el. Ez a rendszer - amitől a GPS mérés a világ minden pontján azonosan működik, a WGS-84 rendszer.

Hogyan lesz a világkoordinátából méter, hektár, és MEPAR támogatás?

A világon számos koordinátarendszer létezik, országonként több is. A Föld felszínét bonyolult geodéziai módszerekkel konvertálják merőleges vetítésű rendszerré - ezeknek ezért vetületi (koordináta)rendszer a nevük.
Hazánkban az ún. EOV vetület terjedt el.

Mi az az EOV?
Egységes Országos Vetületi Rendszer
Ebben a rendszerben adott koordinátákat tudunk használni, úgy, hogy a GPS vevőből jövő jeleket megfeletetjük WGS koordinátáknak, majd átszámoljuk EOV-ba. Ezeket az EOV koordinátákat a szoftver megjeleníti a készüléken. Az egyes EOV koordináták között pedig, a GPS területmérés során távolságot, területet számol, méterben illetve hektárban.


Címkék: hektár gps területmérés területmérés eov gps mérés területalapú támogatások

A DigiTerra Explorer 5 testközelből

2009.02.25. 21:24 erdokerulo

DigiTerra Explorer 5 szoftver használata területmérésre - Személyes megjegyzések Csernyánszky Péter (Honlap: www.gpsdebrecen.hu) térinformatikustól:

Térinformatikusként 5 éve használom és forgalmazom ezt a területmérő programot. Azóta beigazolódott, jó választás volt. Ma is úgy vélem, hogy ez a legmegbízhatóbb, legkomolyabb tudású területmérő és digitális térképező szoftver. Magyar termék, folyamatosan fejlesztik, alakítják az igényekhez, már Angliában és Kanadában is használják.
Fentieken kívül kiemelek néhány fontos szempontot, ami miatt ennek a programnak a használatát javaslom.
Ez az egyetlen rendszer -tudtommal-, ami nemcsak kezeli az EOV koordinátájú pontokat, hanem a földhivatali kataszteri térképek terepi megjelenítésére is alkalmas. Erre főleg ott van szükség, ahol nem tudjuk elkülöníteni a területhatárokat. (pl. legelők esetében)
Megj.: Mindig hangsúlyozom, hogy –főképp a Mio P360-as készülékkel- nem határviták eldöntésére, hanem pontos terület-meghatározásra használjuk, mivel a vízszintes pontosság tapasztalataim szerint 2-3 méter közötti. Ez azért megfelelő területmérésre, mivel adott helyen és időben ugyanannyi a tévedés, igy a terület a térképen „elcsúsztatva” jelenik meg, de a terület nagyságában csak 1-3 % eltérés lesz.
Ha nagyobb pontosságra lenne igény, akkor a Hemisphere GPS-vevőt ajánlom terepálló kéziszámítógéppel. Ez a rendszer 1 méteren belüli pontosságot biztosít, mely tovább növelhető több mérés átlagolásával.
Visszatérve a szoftver előnyeire, fontosnak tartom, hogy a mérés után azonnal leolvasható az adatok pontossága (küszöb és EU-hibahatár kijelzése).
Információt kapok a látható műholdak számáról, helyzetéről, az EGNOS korrekció használatáról. Meghatározhatom a még elfogadható küszöbértékeket, ezek túllépésére hangjelzés figyelmeztet.
A mérés paraméterein túl (terület, kerület, mérés időpontja), magáról a tábláról is tetszőleges adatokat rögzíthetek (pl. blokkszám, parcella sorszáma, tulajdonos adatai stb.). Ezen adatmezők előre, vagy akár a helyszínen, mérés előtt is megadhatóak. Az ily módon definiált űrlap a mérés végén megjelenik, kitölthető, de asztali számítógépen is rögzíthető, módosítható. (Pl. a Hortobágyon a túzokvédelmi projektben más adattáblát használnak.)
Ha már a módosításnál tartunk: a számítógépen megjeleníthető nemcsak a felmért terület, hanem annak minden egyes pontja, és ezek a képernyőn is módosíthatóak. Erre akkor lehet szükség, ha a terepen valamilyen akadályt,( pl. vízállásos területet) ki kell kerülnöm. Ilyen –szerintem igen hasznos-, funkcióval más szoftverek nem rendelkeznek. (Természetesen az így módosított tábla területét a program azonnal átszámítja).
A mérés elvégezhető oly módon is (ha pl. nem tudok a tábla szélén haladni), hogy a GPS tőlem jobbra vagy balra egy megadott távolságra mérjen.
Végül még egy fontos szempont: a szoftver nagyon sok adatformátumot képes kezelni, kompatibilis a MEPAR rendszerrel, a térképek megjelenítése hihetetlenül gyors és az új verzióval már a légifotókat is megjelenítheti, koordináta-rendszerbe illesztheti.
A licenc-kezelés korábbi nehézkessége a memóriakártya használatával megszűnt, továbbá újabb előnyként lehetővé vált a program több számítógépen való alkalmazása - felár nélkül.
Hátrányként az tudom említeni, hogy a program használatához számítógép-kezelési alapismeret, valamint 2-3 órás oktatás szükséges.


Címkék: gps területmérés területmérés gps szoftver digiterra explorer

GNSSNet valósidejű korrekció

2009.02.25. 19:27 erdokerulo

Akár 30 cm alatti valósidejű pozició GPS-el?
 

A fizetős földi korrekciók közül hazánkban a FÖMI (Földmérési és Távérzékelési Intézet) által üzemetetett GNSSNet (hálózati RTK (Real Time Kinematic) szolgáltatás) hálózat néhány tízcm-es valósidejű pontmérési pontosságot biztosít, előfizetés ellenében, megfeleő térinformatiaki GPS vevővel.

Mi az a GNSS?


A GNSS (Global Navigation Satellite System) az alaprendszereket (GPS, Glonass, Galileo) valamint a földi és műholdas kiegészítő rendszereket magába foglaló összefoglaló elnevezés.

Hogy működik a GNSSnet.hu?


A (FÖMI) GNSSnet.hu rendszere olyan kiegészítô infrastruktúra, amely azzal a céllal jött létre, hogy az ország bármely  pontján biztosítani lehessen a valós idejű, centiméter pontos mûholdas helymeghatározáshoz szükséges korrekciókat. A rendszer 35 magyar, és számos határon túli GNSS (GPS+GLONASS) referenciaállomásból áll. Az állomások koordinátái pontosan ismertek, észlelési adataik alapján a budapesti feldolgozó központban a GNSS méréseket terhelő hibákat nagy pontossággal lehet modellezni. Az így előálló modellek alapján lehetőség van az ország bármely pontjára cm pontos korrekciók elôállítására. A hagyományos, saját bázisállomásos RTK rendszerekhez képest a FÖMI hálózati RTK szolgáltatása homogén  pontosságot biztosít, vagyis az állomásoktól távolodva nem csökken az elérhetô pontosság.

A GNSSnet szolgáltatás előnyei

Centiméteres pontosság
Országos lefedettség
• Kompatibilitás a térinformatikai vevőkkel
• Gyors inicializálás (1 perc alatt üzemkész)
• Nem kell saját bázisállomást vásárolni és üzemeltetni
• Nincs szükség rádiós átjátszó adók telepítésére ahhoz, hogy távolabbi tábláin is dolgozni tudjon
• A tereptárgyak, fák kitakarása nem okoz korrekcióvesztést
• Folyamatos fejlesztés (GPS + GLONASS)

A GNSS korrekció használata


A korrekciós adatokat az interneten a GNSSNet.hu szervere továbbítja a felhasználók felé. Ahhoz, hogy a korrekciókhoz hozzálehessen férni a terepen, mobil internet kapcsolatot kell létesíteni. Ehhez a mobilcégek által az országban szinte mindenütt biztosított GPRS adatátviteli szolgáltatás igénybevétele szükséges. A korrekció-előfizetés egyszeri díja után igénybevétel alapján kell fizetni a FÖMI-nek, illetve a mobil internetért a telefontársaságnak, (pl.: jó lefedettséget biztosít a Pannon GSM). A korrekció átvitele a GPS vevőbe megoldható vezeték nélkül, BlueTooth-on, esetleg kábelen keresztül.

Az így kapott poziciók néhány tízcentiméter pontosak lehetnek, minden utófeldolgozás nélkül!


Címkék: gps területmérés területmérés mobil gps mobil térképezés gps korrekció gps működés gnssnet.hu cm pontos gps meres

GPS vevők

2009.02.25. 17:13 erdokerulo

A GPS területmérés "kellékeit" három, plusz egy rétegre oszthatjuk:

 • GPS vevőkészülék
 • GPS mérést feldolgozó szoftver
 • Digitális GPS térképek
 • plusz egy (a legfontosabb): a felhasználó, aki ezekkel dolgozik

A GPS vevők felosztása

Alapvetően 3 csoportba oszthatjuk a terepi számítógéppel szerelt GPS vevőket, ami a pontosságukat és az árukat illeti:

Navigációs GPS vevők

Pontosság: Jellemzően alacsonyabb, 2-5 méteres a pontmérési pontosságuk.
Ár: átlagosan 100 ezer forint, kiviteltől, márkától és terepállóságtól függően 50 és 200 ezer forint között mozog, gyakran tartalmaznak kamerát, internetezési lehetőséget, telefont is.
Kiépítésre jellemző volt régen a PDA + külső GPS megoldás, de ezeknek a piaca szűkül, ugyanis az újabb PDA-k beépítve tartalmazzák a GPS vevőt.
Két altípusuk van:

- GPS Navigációs rendszerek zárt operációs rendszerrel,
pl. a Garmin készülékek Ezek a rendszerek nem alkalmasak külső program futtatására, csak a gyártó által telepített programokkal műküdnek, saját térkép nehézkesen használható. Elsősorban kirándulásra valók, területmérésre nem javasoltak.

- Navigációs rendszerek Windows operációs rendszerrel

Ebbe a csoportba tartoznak a PDA és PNA rendszerek.
- A PDA-k, más néven tenyérszámítógépek Windowst futtanak, és lehet rájuk programokat tölteni. Alapkiépításben tartalmazhatnak a területmérő GPS-en kívül kamarát, telefont, Bluetooth-t, WiFi-t... Bővitőhelyük az SD kártyát képes befogadni.
A GPS-es PDA kombináció a legszélesebben használható rendszer, aminek a GPS területmérésben is számos lehetősége van.
- A PNA olyan, olcsó zárt rendszer, amiben a Windows-t a gyártó korlátozza és kizárólag autonavigációs GPS-t tartalmaz. A PNA területmérésre nem alkalmas!
 

Térinformatikai GPS vevők

Pontosság: méter alatti, illetve javítható a GPS korrekciók alkalmazásával
Ár - PDA-val szerelt egységeknél: fél milló forint felett
PDA operácis rendszer: általában Windows CE, vayg Windows Mobile
Itt is van olyan kiépítés, amikor a térinformatikai GPS és a terepálló PDA külön egységként csatlakozik, de az egybe szerelt modellek könnyebben kezelhetőek.
A térinformatikai vevőket a 3-500 hektár feletti gazdálkodó cégeknek, és felméréssel foglalkozó szakembereknek ajánlom, a GPS területmérésben ez a professzionális GPS mérési szint.
 

Geodéziai GPS vevők

Pontosság: centiméteres vagy alatti, általában GPS korrekciók alkalmazása mellet speciális eljárásokkal is javítják a mérést
Ár: három-öt milló forint és felette
Földmérésben használt, speciális eszközökről van szó, ezért a GPS területmérés oldal jelenleg nem foglalkozik a geodéziai GPS vevőkkel.
 

A másik felosztás szerint a terepi használhatóság a csoportosítás alapja:

 • Nem terepálló: esőben nem dolgozhatunk vele, ha leesik, tönkremegy, az akkumlátora egy-másfél óráig bírja a GPS mérést, ezek az olcsóbb navigációs készülékek.
  Átmenetként kapható úgynevezett Outer tok, ez azonban nehézkesen használható, és kb. harmincezer forintos ára is igen magas. Nem ajánlom a tok megvételét!
 • Terepálló: esős, havas időben tovább bírja mint mi, az akkumlátora cserélhető vagy olyan erős, hogy nyolc-tíz órás műszakot teljesít csere és töltés nélkül. Jelentősen drágábban kaphatók.

Mi alapján válasszunk GPS vevőt?


Az alábbi kérdések mentén iduljunk el:
- Mekkora területünk van, és mire használjuk?

A.) 50-100 hektár, és még néha bérmunkákat végzünk a traktorral.

Ebben az esetben az első kategóriát a GPS-es PDA-t javaslom, ez térül meg a leghamarabb. Amennyiben a terepi használat intenzitása megkívánja, terepálló kivitelben érdemes vásárolni.

B.) 300 hektár körül, saját táblatérképek, elektronikus kérelembeadás az MVH-nak.

Megfelelő lehet a terepálló PDA - navigációs vevővel. Kicsit drágább ennél a térinformatikai GPS-el szerelt eszköz, de intenzív használat során, illetve hosszab távon megtérül a különbözet.

C.) 500 hektár felett, saját térképrendszer, több jármű, és/vagy bérmunkában GPS területmérés vállalása.

Elsősorban a terepálló, térinformatikai vevővel felszerelt GPS jöhet szóba, esetlegesen a GNSSNet feldolgozással javított, cm pontos mérés. Ez utóbbi - a nagy pontosságú GPS mérés - az a terület, aminek a piaca az egész világon is növekszik, ugyanis a magasabb értékű hozzáadott és szakszerű tudás miatt jól eladható a szolgáltatás.

- Mennyi pénzünk van rá?
Félmillió vagy százezres nagyságrend?
Ilynekor egyszerű a válasz: Első esteben a pontosabb, akár cm pontos GPS vevők, jobb eszközök közül választhatunk, második esetben az olcsóbbakból. Amennyiben szézezer forint alatti a keret, mindenképpen érdemes tanácsot kérni, akár itt az oldalon is hozzászólásban, hogy a szoftverrel együtt egyáltalán érdemes-e belevágni.

Következzenek a GPS területmérés szoftverei!


Címkék: gps készülékválasztás agrár gps gps vevő

Tények és tévhitek a GPS vétel díja körül

2009.02.25. 16:08 erdokerulo

A GPS jel mindenkinek ingyenesen vehető!

- olyan, mint pl.: a rádióadás. A korrekció (ami valójában pontosabb információt jelent) lehet fizetős, - egyszerűsítve olyan, mintha lenne egy másik rádióadó, amiért fizetni kell. A fitetős korrekció vétele elsősorban hardverfüggő, azaz attól függ, hogy a GPS vevő képes-e venni a korrekciós jelet ("a másik csatornát"), hogy milyen készüléket vásárol az ember.
A készülékek közül az 1-2 százezer forintos, ún. navigációs GPS vevők nem képesek venni a fizetős korrekciókat, ezért ezek esetében nincs értelme díjmentes GPS jelről beszélni - hiszen a GPS díja mindegyik esetben ingyenes. A korrekciókért - ha szükség van rá - fizetni lehet.

A korrekciós jelek vétele lehet

 1. Méter feletti pontosság: Nincs korrekció: - ebben az esetben a nyers GPS jeleket vesszük, korrkeció nélkül, a GPS használat ingyenes,
 2. Méter alatti pontosság: Ingyenes korrekció: ebben az esetben a GPS vevő díjmentes korrekciós jelet vesz az ún. EGNOS műholdról, amivel korlátozottan, de javítja a pontosságot. (Megfelelő vevővel elérhető a méter alatti pontosság!) Ezért sem kell fizetni!
 3. Centiméteres pontosság: Díjköteles korrekció: Ebben az esetben, a korrekciós jel vételére szabadalmaztatott, ún. térinformatikai GPS vevők, melyek

valós időben, azaz a terepen

vagy utófeldolgozással irodából (interneten keresztül)
veszik a korrekciós adatot, ami a műholdak pontos pályadataival képes megjavítani a GPS mérést.

A precízebb GPS területmérésekhez minden gazdának az ingyenes EGNOS korrekciót javasoljuk, olyan GPS vevővel, ami ezt tudja kezelni, de a termelő is ki tudja a GPS rendszert használni - azaz az ár/érték aránya megfelelő a számára! Ez a felmért gazdálkodási területtől függ elsősorban, bővebben a GPS vevő választása c. bejegyzésben olvashatunk erről.

A területalapú támogatás  igényléshez (azaz a MEPAR, AKG elektronikus kérelem-beadáshoz) felhasználható pontos területi adatok GPS-el szerezhetők be a legolcsóbban és így kamatoztathatók a gazdálkodó számára. Természetesen számos egyéb felhasználási lehetőség is rejlik egy ilyen GPS területmérő rendszerben, amit kár lenne kihasználatlanul hagyni, lásd a GPS a mezőgazdaságban c.  írást.

Tények és tévhitek a GPS díjakról

 - Területmérőt csak olyant veszek, ahol ingyenes a műholdhasználat!

Igen, ebben teljesen igaza van! Azonban ez a kijelentés olyan, mintha rádiókészüléket venne ez alapján az ember - minden esetben ingyenes a GPS műhold használata!

- Az autómban lévő navigációt is egyszer megvettem, és mindig az úton vagyok, sosem 3-5 méterrel mellette, akkor minek ennél jobb GPS.

Igen, az autónavigációs szoftver úgy működik, hogy "ráteszi" az embert a legközelebbi útra - azonban a földeken, a szántásban  a táblák között nincsenek fix utak, ezért  fontos a pontosság. (Javaslom megfigyelni: az IGO navigácis szoftver esetében általában az út mellett  látszik egy kis halványszürke pont - ez jelzi a valódi GPS poziciót.)

- A mezőgazdaságben a fizetős korrekcióra van szükség minden esetben. 

Nem mondanám, ugyanis pl.: a területmérést egy jóval olcsóbb navigációs vevővel is el lehet hibahatáron belül végezni. Valójában csak speciális esetben van erre szükség, pl.: preciziós mezőgazdaság. Ebben az esetben valamilyen korrekció alkalmazása indokolt, pl. a cm-es pontossághoz a GPS mérésben: a GNSSNet hálózat.

 


Címkék: gps gps területmérés gps korrekció agrár gps tények és tévhitek

GPS a mezőgazdaságban

2009.02.25. 15:24 erdokerulo

A GPS területmérés mezőgazdasági felhasználása

 

 • mezőgazdasági szolgáltatásnál (szántás, kaszálás, stb.) a területi értékek meghatározása mind szolgáltatói, mind vevői részről, illetve mennyiségi ellenőrzés a munkáltató által, 
 • egyszerűen és gyorsan elvégezhető a határazonosítás, határfelmérés: akár birtokviták is rendezhetők pontosabb térinformatikai GPS-el,
 • meghatározható a körbejárt területek mérete, kerülete, az EU-s hibahatáron belül, maximum ±2% eltéréssel,
 • terepen is felkereshetők a térképen megjelenített területek, a termesztett növények elhelyezkedése vizsgálható,
 • felmérhetők a vadkárral sújtott vagy vízállásos területek, majd ennek segítségével korrigálható vetésterület,
 • rögzíthetők a talaj-mintavételezési helyek, és később felkereshetők,
 • felmérhetők és térképen megjeleníthetők a parlagfűvel vagy illegális hulladékkal fertőzött területek,
 • a mezőgazdasági területmérés eredményét közvetlenül betölthetjük a MEPAR rendszerbe,
 • alkalmas kataszteri (földhivatali) nyilvántartással való összevetéshez, ha adásvétel ill. bérlet alapját képezi egy adott terület,
 • kézben kivihető a terepre, és GPS-el navigálható bármilyen digitális térkép: földhivatali, erdészeti, agrotopográfiai, talajtérkép, vagy légifotó, műhold-, vagy űrfelvétel egyaránt.

Néhány hirdetésben - sajnos - szerpel a GPS jel ingyenessége, mint egyedi ajánlat. A GPS jel vétele mindnekinek ingyenes! Az ilyen hirdetésekben figyeljen, nehogy "palira akarják" Önt venni! Természetesen nem alaptalan, ugyanis félinformáción alapul: a pontosság növeléséhez az ún. korrekció lehet díjköteles vagy éppen mindenki számára díjmentes! A "Tények és tévhitek a GPS vétel díja körül" című cikkben erről részletesen olvashat!


Címkék: gps területmérés gps szoftver területealapú támogatások

GPS Területmérés

2009.02.25. 10:11 erdokerulo

A GPS területmérés avagy mobil térképezés, szaknyelven  terepi térinformatika manapság egyre fontosabb, egyre megkerülhetetlenebb feladat a mezőgazdaságban is. Azonban sok kérdés van a GPS-el kapcsolatban, amire keressük a választ - ezeket próbálom megválaszolni és segíteni az eligazodásban.

GPS területmérés három alapkérdése:

 

 1. Hogyan válasszak GPS vevő készüléket?
 2. Hogyan válasszak GPS szoftvert?
 3. Milyen elektronikus térképeket használhatok?

Ezeket itt az oldalon megválaszoljuk!

Más megközelítésben, a GPS területmérő beszerzése előtt ezeket a kérdéseket kell megválaszolni, illetve érdemes végiggondolni:

 • Mire használom majd ezeket az eszközöket?
 • Mekkora területem van, ahol mobil térképeznék?
 • Tervezem-e a kérelemekhez az elektronikus GPS területmérési jegyzőkönyv beadásához használni a területmérő rendszert?
 • Mekkora összeget szánok az elérni kívánt célra?
 • Milyen pontosságot várok a pénzemért?
 • Kellenek-e a földhivatali digitális térképek a terepen?
 • Szükséges-e a táblatörzskönyv adatok felvitele, a vetésforgó?
 • Mennyiben segítené a légifelvétel, vagy egy pontos agrotopográfiai térkép a terepi munkát?
 • Lesz-e szakember, aki használja a rendszert?
 •  

(Magam GPS szakértő vagyok, évek óta a terepi térképezés lehetőségeivel foglakozom, ezen az oldalon gyűjtöm össze tapasztalataimat.)


Címkék: gps gis gps területmérés területmérés gps készülékválasztás mobil gps gps szoftver digitális térképek mobil térképezés

Rólunk

2009.01.01. 21:02 erdokerulo

Mezőgazdasági területről érkező térinformatikusként GPS eszközökkel foglakozom közel 5 éve, ezen belül is a GPS területmérő és mobil térképező szoftverek, és GPS eszközök mezőgazdasági felhasználási lehetőségei érdekelnek legjobban.

A GPS és mobileszköz (PDA) technológiák, a mezőgazdasági területek mérése, a GPS navigáció, a geocaching, a webes térképezés a szűkebb érdeklődési területem is, ráadásul számos érdekességgel, illetve kérdéssel találkozom nap, mint nap.

Ezan az oldalon elsődleges célom a korrekt, egyszerű tájékoztatás. Nem titkoltan annak a fényében, hogy a hazai GPS megoldásokat is jobban megismertessem a gazdákkal, és megmutassam mire képes ezen a területen a magyar!

Az oldalon a cikkek közlésében tudatosan kerülöm a nehézkes fogalmazást, és megpróbálom a lehető legegyszerűbben megfogalmazni a leggyakoribb kérdésekre a válaszokat. Igyekszem eloszlatni a tévhiteket, ami a GPS területmérést titokzatossá teszi, ugyankkor megpróbálom megvédeni a gazdákat a hamis reklámokban található ferdítésektől.

Szerettel várok minden kérdést, javaslatot a cikkekhez kapcsolódó kommentben!

 


Címkék: rólunk about gps területmérés