GPS Területmérés

2009.02.25. 10:11 erdokerulo

A GPS területmérés avagy mobil térképezés, szaknyelven  terepi térinformatika manapság egyre fontosabb, egyre megkerülhetetlenebb feladat a mezőgazdaságban is. Azonban sok kérdés van a GPS-el kapcsolatban, amire keressük a választ - ezeket próbálom megválaszolni és segíteni az eligazodásban.

GPS területmérés három alapkérdése:

 

  1. Hogyan válasszak GPS vevő készüléket?
  2. Hogyan válasszak GPS szoftvert?
  3. Milyen elektronikus térképeket használhatok?

Ezeket itt az oldalon megválaszoljuk!

Más megközelítésben, a GPS területmérő beszerzése előtt ezeket a kérdéseket kell megválaszolni, illetve érdemes végiggondolni:

  • Mire használom majd ezeket az eszközöket?
  • Mekkora területem van, ahol mobil térképeznék?
  • Tervezem-e a kérelemekhez az elektronikus GPS területmérési jegyzőkönyv beadásához használni a területmérő rendszert?
  • Mekkora összeget szánok az elérni kívánt célra?
  • Milyen pontosságot várok a pénzemért?
  • Kellenek-e a földhivatali digitális térképek a terepen?
  • Szükséges-e a táblatörzskönyv adatok felvitele, a vetésforgó?
  • Mennyiben segítené a légifelvétel, vagy egy pontos agrotopográfiai térkép a terepi munkát?
  • Lesz-e szakember, aki használja a rendszert?
  •  

(Magam GPS szakértő vagyok, évek óta a terepi térképezés lehetőségeivel foglakozom, ezen az oldalon gyűjtöm össze tapasztalataimat.)


Címkék: gps gis gps területmérés területmérés gps készülékválasztás mobil gps gps szoftver digitális térképek mobil térképezés

A bejegyzés trackback címe:

https://gps-teruletmeres.blog.hu/api/trackback/id/tr61964709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nza600 2010.01.15. 09:52:26

Kateszteri térképet (hrsz. szám, mint segítség) szükséges az AKG-s földerületek körbeméréséhez rátölteni a vevőkészülékre? Úgy tudom ezért a szolgáltatásért külön kell fizetni, mer nem tartalmazza a készülék alapból. A jelentőségét abban látom, hogy a földhivatali adatok csak így követhetők. Konkrétan: ha a ténylegesen művel terület nagyobb, mint a földhasználati szerződés szerinti (tehát a támogatható) terület, akkor azt csak így lehet körbemérni (kellő pontossággal). És így kivitelezhető a pontos mérés.
Hol lehet ezt megvenni? Mennyiért? És legfőképpen: Érdemes??

city 2010.01.28. 19:49:37

@nza600: A kataszteri térképet a földhivataloktól lehet beszerezni annak, akinek van hozzá jogosultsága!
Szerintem fontos lehet több esetben egyes ingatlanoknak a jogi határa. AKG területméréseknél is!!

Lakatos Péter 2011.02.08. 11:38:40

Honnan lehet megtudni, hogy egy helyrajzi szám által meghatározott földterület sarokpontjainak mik a GPS vagy EOV koordinátái ? Másképpen megfogalmazva: földvásárlás előtt hogyan lehet beazonosítani a helyszínen kisebb-nagyobb pontossággal egy földterületet ?

erdokerulo 2011.02.11. 16:05:07

@Lakatos Péter:
A GPS koordináta a WGS84 koordináta, azaz a földrajzi fokban mért érték. Az EOV koordináta is megmérhető GPS-el, ez a hazai vetületben megjelenő érték, méterben. A két koordináta megfeleltethető egymásnak.

Minden pont megmérhető. És így meghatározható a koordináta. A jó szoftver alkalmas arra, hogy bármelyik rendszerben megmérhető legyen a koordináta.
A hivatalos koordinátaállományt a földhivatalból lehet megszerezni - ezzel kell összevetni a mérést - azaz a legjobb, ha az ember mérni már egy digitális földhivatali alaptérképpel megy, mait rátesz a GPS-re és azonnal látja melyik földön (HRSZ-en) van, és meg tudja mondani, hogy érdemes-e, és ha igen, mennyiért megvenni.

A www.mepar.hu/ oldalon ellenőrizhető a HRSZ körülbelüli helyzete, de a vétel előtt mindenképpen friss bejárást és az adatok beszerzését javaslom.

süti beállítások módosítása