GPS koordináták megjelenítése

2009.03.05. 13:46 erdokerulo

GPS mérés és koordináták
 

A GPS műholdak nyers adatokat adnak, amit az ember nem képes érzékleni, mint ahogy a rádió adást sem hallgathatjuk meg készülék nélkül. A nyers frekvencia-adatokat GPS szabványokkak lehet értelmezni, ilyen pl.: az NMEA vagy a SIRF szabvány. Ezeket a szabványokat a GPS vevőkbe építik be a gyártók. (A GPS vevő felel meg a rádiókészüléknek a példában.) Ezek az adatok már értelmezhetőek, ugyanis számokból meg betűkből állnak, azonban ennek a az elolvasásával sem megyünk sokra.

Hogyan lesz a GPS mérés során a számunkra értelmetlen adatból koordináta?

Ehhez kell egy szoftver, ami feldolgozza a GPS jeleket. Alapértelmezetten a GPS jelekből egy földközéppontú világkoordinátarendszerben adott pozíció érhető el. Ez a rendszer - amitől a GPS mérés a világ minden pontján azonosan működik, a WGS-84 rendszer.

Hogyan lesz a világkoordinátából méter, hektár, és MEPAR támogatás?

A világon számos koordinátarendszer létezik, országonként több is. A Föld felszínét bonyolult geodéziai módszerekkel konvertálják merőleges vetítésű rendszerré - ezeknek ezért vetületi (koordináta)rendszer a nevük.
Hazánkban az ún. EOV vetület terjedt el.

Mi az az EOV?
Egységes Országos Vetületi Rendszer
Ebben a rendszerben adott koordinátákat tudunk használni, úgy, hogy a GPS vevőből jövő jeleket megfeletetjük WGS koordinátáknak, majd átszámoljuk EOV-ba. Ezeket az EOV koordinátákat a szoftver megjeleníti a készüléken. Az egyes EOV koordináták között pedig, a GPS területmérés során távolságot, területet számol, méterben illetve hektárban.


Címkék: hektár gps területmérés területmérés eov gps mérés területalapú támogatások

A bejegyzés trackback címe:

https://gps-teruletmeres.blog.hu/api/trackback/id/tr43982959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása